www.skispringers.nl - Onafhankelijke website voor skispringen, schansspringen en sporters in Nederland.
 
Loading
Dutch Nordic Team, afdeling skispringen

Dutch Nordic Ski-Jumping Team

Het Dutch Nordic Team is aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging

Olympische spelen Sochi 2014

 

Geschiedenis van het skispringen in Nederland

Deel 1: Skispringen, schansspringen en de noordse combinatie in Nederland

Het verhaal begint -een avontuur van een vroege vogel uit de jaren '30 niet meegerekend- met Gerrit-Jan Konijnenberg. Hij was het die het skispringen in Nederland op de spreekwoordelijke kaart zette. Hierbij geholpen door de Engels clown Eddy Edwards, beter bekend bij het grote publiek als Eddy the Eagle.
Mede door het (overbekende strenge) Nederlandse selektiebeleid bij het NOC-NSF kreeg Konijnenberg helaas nooit de mogelijkheid om uit te komen op de Olympische Spelen (bijna in Albertville 1992) dit in tegenstelling tot zijn Britse opponent.

Begin jaren '90 start er een jeugdproject onder bezielende leiding van Sidney Teeling, bijgestaan door Hans Einwächter als trainer. Ook toen werd er -net als met de huidige talenten- in Meinerzhagen getraind. Uit de eerste lichting van dit project reiken Peter van Hal en Richard Jansen in 1995 tot deelname aan het WK in Thunderbay.

De tweede lichting (met inmiddels Horst Tielman als trainer) levert een drietal talenten op. Van deze talenten -Maarten Homan, Niels de Groot en Jeroen nikkel- schopt Niels het tot een 10e plaats tijdens de noordse combinatie tijdens het junioren WK in Saalfelden en Jeroen tot de finale in de WC van Garmisch Partenkirchen.
Jeroen nikkel
Jeroen Nikkel
Behalve de "echte" Nederlanders waren er dan ook nog Ingemar Mayr en Christoph Kreuzer. Zij slaagden er in om de eerste WC punten naar Nederland te halen in 2000 en 2001.
De laatste die stopte van deze vroegere springers was Boy van Baarle, maar niet voordat hij het Nederlands (afstands)record met succes op zijn naam zette.
Boy van Baarle
Boy van Baarle
Met de oprichting van de eerste Nederlandse skispring vereniging hopen we -samen en met behulp van de Nederlandse Ski Vereniging- vervolg te geven aan de nog prille historie van het Nederlandse skispringen.
Het ultime doel is natuurlijk om uiteindelijk Nederlandse skispringers te kunnen brengen naar het hoogste niveau. Olympische deelname in Vancouver 2010 zat er helaas nog niet in, maar mogelijk maken Nederlandse springers in Sochi in 2014 hun debuut.
Niels de Groot
Niels de Groot

Skispringers.nl Special Links | www.fis-ski.com | www.www.nskiv.org | www.berkutschi.com
.

Email webmaster (c) 2010 vanderaalst.com